SPIbelt

Blogs | 7 tips om goede voornemens vol te houden

SPIBELT® - THE ORIGINAL RUNNING BELT

The ultimate running and fitness belt

7 tips om goede voornemens vol te houden

Easy peasy volhouden
Ben je net als ik het nieuwe jaar (weer) gestart met goede voornemens? Dan krijg je alvast een schouderklopje!
Helaas lukt het in de praktijk slechts één op de vier (!) mensen om de goede voornemens echt het hele jaar vol te houden. Een groot deel vergeet zelfs al vrij snel welk goed voornemen ooit te hebben gehad. Het is dus helemaal nog niet zo gemakkelijk om vol te houden. Lekker dan.

Maar JIJ en IK gaat het wel redden. Of je nou wil afvallen of fitter of strakker wil worden,  met deze 7 tips gaat het ons wel lukken om onze doelen te bereiken. Makkie!

1. Sport minimaal twee keer per week
Je lichaam moet worden uitgedaagd, maar mag niet worden overbelast. Daarom wordt aan beginnende sporters aangeraden om minimaal twee keer per week te sporten. Houd rustdagen tussen de sportsessies door om je lichaam de tijd te even om te herstellen.

Hier ging het bij mij al mis. Ik ging té enthousiast van start. Omdat ik de decemberkilo’s aan me voelde plakken, wilde ik snel resultaat. Te snel. Want nadat ik 2 dagen achter elkaar had hardgelopen en ook net even ietsje meer had gedaan dan de Evy -app mij voorstelde, kreeg ik spontaan last van mijn lies. Verplicht rusten dus. Boodschap begrepen; rust is óók nodig.

2. Maak het sporten onderdeel van je leven
Door het sporten in te passen in je dagelijks routine, houd je het langer vol. Het tijdstip mag je zelf bepalen, als je er maar voor zorgt dat het een gewoonte wordt. Sporten moet net zo normaal zijn als het doen van boodschappen of tanden poetsen.

Dit vind ik een lastige. Want ik heb sowieso niet een strakke routine in mijn leven. Dat is op zich ook handig, want ik kan best ‘s-ochtends hardlopen en ‘s-avonds werken, maar dat is niet volgens een vaste structuur. Hmmm…..moet ik het dan toch gaan inplannen? 

3. Stel jezelf een doel
Zorg dat je iets hebt om naartoe te werken. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een hardloopwedstrijd. Het aantal kilometers ligt natuurlijk wel een beetje aan hoe fit je al bent. Maar zelfs als je niet zo fit bent en in januari start met hardlopen, dan kun je in het voorjaar al meedoen aan een wedstrijd . Het opbouwen van een goede conditie gaat dus best wel snel.

Ook een lastige vind ik. Want mijn doel is 5 km hardlopen. Dus dat is ook het 10-wekelijkse loopschema dat ik volg.
Maar mijn werkelijke doel is een strakker lijf. Concreet? Huh…5cm voor 1 maart!
Zo. Bij deze.

4. Bouw je training geleidelijk op
Om overbelasting van je lichaam te vooromen is het belangrijk om je training rustig op te bouwen. Het opbouwen van een goede conditie gaat weliswaar snel, maar je spieren en pezen hebben wel wat tijd nodig om sterker te worden.
Begin bijvoorbeeld met joggen. En wissel dat af met wandelen in een stevig tempo. Zo voorkom je blessures. En luister vooral goed naar je lichaam. Die vertelt je wanneer je de afstanden kan vergroten of sneller kunt gaan.
Er zijn tal van apps beschikbaar die je kunnen begeleiden door middel van een opbouwschema.

Ik gebruik dus de hardlopen met Evy app om binnen 10 weken mijn eerste 5 kilometer te kunnen hardlopen.
So far so good.

5. Zoek een inspirerende omgeving
Denk na over wat bij je past. Wil je graag even weg uit de drukte en je hoofd goed kunnen leegmaken, dan is de natuur uiteraard een voor de hand liggende keuze. Maar misschien raak jij juist wel geïnspireerd of uitgedaagd door andere mensen in de  sportschool.

Ik dacht dat ik het suf zou vinden om in de natuur te gaan hardlopen.  Maar dat valt dus alles mee. Ganzentroepen, zwanen en vooral ook veel prachtige plaatjes doordat de zon steeds iets anders belicht. Helemaal niet saai dus, maar wel heel rustgevend. 

6. Goede sport outfit
Nee, je gaat niet beter sporten door je outfit. Maar het is wel motiverende om in een sportief tenue aan de slag te gaan, dan in een oud versleten joggingpak en oversized shirt. En als je veel buiten sport, is het fijn om kleding te dragen die je warm en droog houden. Dan zijn de weersomstandigheden ook geen excuus ook niet te gaan sporten.

Check! Goede hardloopschoenen heb ik. Dat is denk ik ook wel een vereiste. En ik heb een tenue dat bestand is tegen kou. Plus oorwarmers en handschoenen. Dat helpt. Uiteraard heb ik ook een SPIbelt 😉 Ooit had ik zo’n armband voor mijn telefoon, maar die bleef dus niet op z’n plek. Heel irritant.

7. Samen sporten
Sommige mensen vinden samen sporten fijner omdat ze het gezelliger vinden en ook gemotiveerder blijven. Als je  in het donker over straat moet, is het misschien ook te overwegen vanwege de veiligheid. Als je niemand in je nabije omgeving hebt die met je wil of kan sporten, dan kun je je natuurlijk ook aansluiten bij een vereniging. In iedere woonplaats zijn bijvoorbeeld wel loopgroepen te vinden die op verschillende niveaus (hard) lopen met elkaar.

Euh…ik houd niet van samen sporten. Ik luister niet eens naar muziek tijdens het hardlopen. Juist doordat ik alleen maar hoef te focussen op het hardlopen, raak ik overbodige zaken in mijn hoofd kwijt en kunnen nieuwe, goede ideeën er in. Tip 7 is aan mij kennelijk niet besteed?

Hop hop hop. Ik ga er voor! Hopelijk lukt het mij en jou om onze goede voornemens vol te houden!

Winkelwagen