SPIbelt

Blogs | Drinken tijdens het sporten

SPIBELT® - THE ORIGINAL RUNNING BELT

The ultimate running and fitness belt

Drinken tijdens het sporten

Eigen tap is goud waard

Iedereen roept dat drinken zo belangrijk is. En al helemaal tijdens het sporten. Maar waarom dan? En hoeveel dan? En wanneer dan? In de sportschool zie je sommigen continue uit een enorme bidon water drinken, terwijl anderen met een of ander speciaal sportdrankje rondlopen. En zelf heb je misschien wel helemaal geen zin om te drinken. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?

Waarom ?
Je vochtbalans op peil houden is essentieel. Zeker als je gaat sporten, want tijdens een uur sporten kun je wel  1 tot 2 liter vocht verliezen. (sport = zweten = vocht verliezen) En vocht is nou juist zo belangrijk bij de opname van voedingsstoffen, het transport van voedings- en afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur.
Dus drinken moet. Punt.

Wanneer en hoeveel?
Het advies is om ongeveer 500-700ml vocht zo’n  2-3 uur vóór het sporten te nemen. Dan vlak voordat je gaat sporten neem je nog eens 200-350ml. Niet te veel dus, anders moet je vast weer plassen tijdens je training en dat is irritant. Terwijl je aan het sporten bent kun je dan ongeveer iedere 15 minuten zo’n 120-250 ml nemen. Doe dat zeker als je langer dan een uur sport. Uitgesport? Neem dan zoveel als nodig.

Wat te drinken?
Het goede nieuws is, dat AL het vocht meetelt. (Alcohol even achterwege gelaten, maar dat behoeft geen uitleg, toch?) Het ligt er dus wel aan wat je drinkt, omdat je lichaam het ene vocht anders opneemt dan het andere. Cola is ook vocht, maar bevat wel super veel suikers. En de melk en suiker die je misschien in je koffie of thee doet, hebben een andere opname dan de koffie of thee zelf. Voor de gewone sporter is water de enige drank die echt noodzakelijk is.

Heb je een heel intensief trainingsschema, dan kunnen speciale sportdranken je wel helpen. Het nadeel van gewoon water is  namelijk dat je dorstgevoel snel verdwijnt. Daardoor drink je minder terwijl tegelijkertijd je urineproductie wordt gestimuleerd. Dan verlies je dus misschien ongemerkt teveel vocht.
Sportdrankjes kun je globaal verdelen in twee categorieën: 
– dorstlessende (rehydraterende) drank = 40 tot 80 gram koolhydraten per liter bevat
– energiedrank = 80-200 gram koolhydraten per liter

Uit onderzoek is gebleken dat een drankje dat 60 tot 80 gram koolhydraten per liter bevat, in de meeste gevallen het beste zorgt voor de ideale aanvoer van energie en vocht. Het nadeel van een drank met meer koolhydraten is dat deze de maaglediging kan remmen. Want ook de vochtopname kan daardoor geremd worden. Energiedranken kun je daarom het beste alleen gebruiken wanneer het vochtverlies minimaal is (bv. bij koud weer) maar waar de extra aanvoer van koolhydraten wel hard nodig is.

Sport je dus intensief en langer dan één uur, dan kun je kiezen voor een rehydraterende sportdrank. En anders is gewoon water het beste. Lekker simpel en nog goedkoop ook!

Hoe drinken?
In de sportschool kun je gewoon je bidon overal neerzetten. En tijdens het hardlopen kun je ook gewoon een drinkflesje in je hand nemen. Er zijn zelfs speciale drinkflesjes die gemaakt zijn om vast te houden tijdens het hardlopen. Nadeel hiervan zijn dat je zwetende handen rondom een glad flesjes kan krijgen, maar het grootste nadeel is dat je uit balans raakt doordat je aan één kant meer gewicht draagt. Een zogenaamde drinkgordel ofwel drinkbelt dan wel erg makkelijk. Daarmee kun je je eigen water/drank meenemen en drinken op de momenten die passen jouw schema, zonder dat je er last van hebt of uit balans raakt.

Met de SPI H2O flesjes maak je van van iedere SPIbelt je eigen bidonhouder. De flesjes passen namelijk op iedere SPIbelt. En natuurlijk schudden of schuiven ook de flesjes niet mee als je beweegt. Loop je marathons en wil je ook nog enerygels meenemen? Dan is er ook de SPIbelt Venture Serie, een extra brede hardloopriem met een waterafstotend tasje. Inclusief twee flesjes  en 2 elastische lussen voor gelpacks/ energygels en ook nog 2 knoppen voor het bevestigen van je startnummer.

Cheers!

Winkelwagen