SPIbelt

Blogs | Veilig hardlopen in het donker

SPIBELT® - THE ORIGINAL RUNNING BELT

The ultimate running and fitness belt

Veilig hardlopen in het donker

In het donker zien ze je niet

Er is al veel over geschreven, maar toch zijn er nog steeds hardlopers (en wielrenners!) die nagenoeg niet te zien zijn in de schemering of in het donker. Als je zelf automobilist bent, dan weet je wel hoe hard je kan schrikken als er ineens ‘iets’ uit het duister opdoemt. De koplampen van de auto belichten namelijk alleen datgene dat zich recht voor de auto bevindt. Alles buiten deze lichtbundels is juist daarom slecht te zien!

Zelfreflectie

Het is dus -letterlijk- van levensbelang om jezelf goed zichtbaar te maken.
Om te beginnen is witte, heldere of fel gekleurde kleding beter dan zwarte sportkleding. In donkere kleding ben je immers ‘een donkere iets’ in het donker. In de winter is daarom vaak reflecterend materiaal in de sportcollecties van de meeste merken verwerkt. Reflectie werkt met invallend licht. Dan moet er dus wel direct licht op de reflecterend delen schijnen en dat is nog niet genoeg om veilig in het donker te kunnen rennen.

Light up

Een doeltreffende toch zo simpele methode om je zichtbaarheid te vergroten;  draag een lampje. Wit aan de voorkant en rood aan de achterkant. Easy does it.

Naast het dragen van reflectie en lampjes zijn er nog een aantal maatregelen dat je kunt nemen om je eigen veiligheid in het verkeer te vergroten:

Wees tegendraads

Auto’s kunnen je gemakkelijker -op tijd- spotten als je tegen het verkeer in beweegt.
Wees dus tegendraads, maar houd je wel aan de verkeersregels
Loop bijvoorbeeld op de plaats om je hartslag op peil te houden tijdens het wachten op een rood stoplicht in plaats van  door te stormen en geef duidelijk aan wanneer je afslaat.

Let op

Tja….Nog zo’n inkopper. Maar zorg nou echt dat je met je koptelefoon nog steeds alle potentiële gevaren kunt horen. Kijk zelf ook gewoon goed om je heen! En het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar loop niet op plekken waar weinig straatverlichting is en probeer gladde wegen te vermijden.

Voor het geval dat…

Zorg dat je altijd je telefoon en ID bij je draagt. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kun je altijd iemand bellen. Ook een pinpas of contant geld en een briefje met daarop je naam en ICE telefoonnummer zijn handig om mee te nemen.

Winkelwagen